Sokan azt mondják, hogy negyvenfelé, már nem történnek az emberrel csodák. Ilyenkor már leszálló ágba kerülünk és abból élünk, amit addig elértünk. Lehet, hogy ez így van sok esetben, de nem mindig. És amikor nem így van, akkor nagyon nem! A történet, amit leírok így kezdődik:

Eltelt negyven év az életéből, mikor egy négy gyermekes apa, egy barátját követte, aki futni ment, lefutni a maga néhány körét. Vele ment, kipróbálni, hogy milyen lehet az. Addig nem foglalkozott ilyen dolgokkal, mert volt éppen elég más teendője, ám azon a napon valahogy az érdeklődés mégis magával húzta a futópályára. Mindketten elkezdtek körbe futni, de ő egy kicsit tovább maradt. Annyira, hogy nemsokára már Mexikóba készült a Deca Ironman-re, ami az Ironman versenyek tízszeresét jelenti, egyhuzamban.

38km úszás, 1800km kerékpározás, 421,95km futás. Mindezt versenyezve!

Akarat és kitartás!  Ilyet nem lehet csinálni - mondhatnánk. És igazunk is       lehetne, ha a mi emberünk belebukott volna. De nekünk,   ember formájú, gyenge akaratúaknak nem tette meg ezt a   szívességet. Ő megcsinálta és harmadik lett. Előtte még   úszni sem tudott, legalább is nem versenyszerűen. Nem   volt az útja sportsikerekkel kikövezve és a pályafutása   kölyökkorától felépítve. Minek is kellett volna, hiszen akkorra még alig múlt negyven. Ekkor 2008-at írtunk. Majd eltelt egy év és a következőt már megnyerte, de az már hússzoros volt!

Akarat és kitartás!

Valószínűleg az előző tízszeres túl rövid volt neki. Mindezt szinte teljesen egyedül! Mi a környezetében élők, ittuk a szavait és tátott szájjal hallgattuk a történeteit. 46 évesen felért a csúcsra, gondoltuk. Megnyerni egy versenyt, ahol 76km-t úszva, 3 600km-t kerékpáron, 843.9km-t futva kell megtenni, az több mint, emberpróbáló. Többségünk egy élet alatt nem csinál meg ennyit egyikből sem, nemhogy mindháromból, főleg nem egy folyamatos verseny alatt. Hősünk megtette és ezzel vége, mert hát hová lehet ezt fokozni? Pedig, ha az embert Szőnyi Ferencnek hívják Komáromból, akkor lehet.

Hogy csak a számomra felfoghatatlanokat említsem:

- Race Across Amerika/USA 4 800km (kerékpárral keresztül Amerikán.)

Akarat és kitartás!

- Spartathlon/Görögország

Aztán jött 2017, amikor betöltötte 53. életévét:

- Hell Ultra Running/Himalája 480km 1. hely (egyedüli célba érő)

Akarat és kitartás!

- Deca Ironman/Svájc 1. hely

Itt mély levegőt kell vennem, mert valószínűleg még folytatódni fog. Nem tudom, hol van a történet vége. Biztos, hogy még nagyon messze. Én úgy tippelem, ha 2034-ben a Holdon megrendezik az első szupertriatlon versenyt, azt Feri fogja nyerni.

Hiszen, akkor még csak 70 éves lesz!

Akarat és kitartás!